Als u door ziekte of ouderdom minder mobiel bent, kunt u toch blijven deelnemen aan het dagelijks leven. In en om het huis kan dat bijvoorbeeld met een rolstoel of scootmobiel. En voor vervoer kunt u terecht bij de MolenHopper, Qbuzz en Valys.
Goed om te weten
Reizen binnen de regio met de MolenHopper
- Voor inwoners van Gorinchem die door beperkingen geen gebruik kunnen maken van het normale openbaar vervoer, is er voor reizen binnen de regio de MolenHopper
- Om te reizen met de MolenHopper moet u een Wmo-vervoerpas (MolenHopperpas) hebben. Zonder Wmo-vervoerpas kunt u niet reizen met de MolenHopper
- Wilt u in aanmerking komen voor een Wmo-vervoerpas, doe dan een Wmo-melding (zie onderaan deze pagina).
- De MolenHopper is vervoer per taxi(bus). U maakt samen met andere reizigers gebruik van de taxi’s.
- Tussen 14.00 en 16.00 uur kan het zijn dat de MolenHopper u niet (op tijd) kan ophalen vanwege personeelstekort. Reserveer uw rit daarom op tijd en het liefst zo ver mogelijk van tevoren. Als het mogelijk is, reserveer dan eerder of later in de middag. Zo kan de MolenHopper beter inspelen op uw aanvraag.
- Op de website van de MolenHopper vindt u informatie over reserveren, tarieven etc.
Reizen buiten de regio met Valys
- Voor vervoer buiten de regio kunt u gebruik maken van gesubsidieerd vervoer van Valys. Kijk op de website van Valys hoe u een Valyspas kunt krijgen.
Deur-halte taxi vervoer met Qbuzz
- Kunt u niet zelfstandig bij de halte komen? Dan kunt u gebruik maken van de deur-halte taxi van Qbuzz. De chauffeur haalt u thuis (of op een ander gewenst adres) op en brengt u naar de dichtstbijzijnde OV halte
- Reserveren is verplicht. De deur-halte taxi rijdt alleen als u deze bestelt bij de klantenservice van Qbuzz via telefoonnummer 0900 728 99 65
- Qbuzz biedt aansluitgarantie op het openbaar vervoer
- Op de website van Qbuzz vindt u meer informatie.
Gehandicaptenparkeerkaart
Mensen met een beperking kunnen in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart komen.
Scootmobiel
U komt voor een scootmobiel in aanmerking als:
- u zich door ziekte of beperking niet goed kunt verplaatsen
- u zelfstandig veilig kunt deelnemen aan het verkeer
Komt u in aanmerking voor een scootmobiel dan kunt u kiezen voor:
- een scootmobiel in bruikleen (via de leverancier)
- aanschaf via een persoonsgebonden budget (Pgb)
Bij een persoonsgebonden budget krijgt u een geldbedrag waarmee u zelf een individuele (persoonsgebonden) vervoersvoorziening kunt aanschaffen. En ook de kosten voor aanpassingen, onderhoud, reparatie en verzekering.
Rolstoel
U komt voor een rolstoel of sportrolstoel in aanmerking als:
- u moeite heeft met het verplaatsen in huis of buitenshuis
- de klachten medisch aantoonbaar zijn
- u zelf niet tot een oplossing kunt komen
- u zonder rolstoel niet kunt sporten.
Als u door ouderdom, ziekte of handicap niet of nauwelijks meer kunt lopen en daarom langer dan 6 maanden een rolstoel nodig heeft, kunt terecht bij de gemeente.
WMO-melding
Wilt u in aanmerking komen voor een rolstoel, scootmobiel of Wmo-vervoerpas, maak dan eerst een WMO-melding.
Kosten
Voor een scootmobiel betaalt u een eigen bijdrage van €21,00 per maand. Deze eigen bijdrage betaalt u als u één of meer Wmo-hulpmiddelen of voorzieningen van de gemeente gebruikt. Wij kijken hiervoor niet naar uw inkomen of vermogen.
Bent u getrouwd of heeft u een partner en heeft tenminste één van u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Bereikt u in de loop van het jaar allebei de AOW-leeftijd? Dan wordt uw eigen bijdrage €21,00 per maand.
U betaalt de eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Het CAK stuurt u elke maand een factuur voor uw eigen bijdrage.
Contact
Telefoon: (0183) 659 535
E-mail: wmoloket@gorinchem.nl