De gemeente controleert strenger op het parkeren van (brom)fietsen en scooters bij het station. Weesfietsen en fietswrakken houden namelijk stallingsplekken bij het station bezet. Ook staan er vaak foutgeparkeerde (brom)fietsen of scooters.
Fietswrakken en foutgeparkeerde (brom)fietsen of scooters worden opgeruimd zodat ze niet meer staan op gevaarlijke of storende plekken. Zo komt er weer stallingsruimte vrij en blijft de omgeving schoon en veilig voor alle gebruikers.
Label op fietsen
Fietswrakken, fietsen die er al lang staan en foutgeparkeerde fietsen krijgen een gekleurd label:
- fietswrakken krijgen een wit label en verwijdert de gemeente meteen. Fietswrakken worden 14 dagen bewaard.
- foutgeparkeerde fietsen krijgen een blauw label. U heeft 1 uur de tijd om de fiets zelf te verwijderen. Na dat uur kan de gemeente deze fietsen verplaatsen naar de stalling, of verwijderen.
- weesfietsen krijgen een rood label. Eigenaren hebben 28 dagen de tijd om deze fietsen te verwijderen. Na deze periode verwijdert de gemeente de fietsen. Deze fietsen worden 13 weken bewaard.
- Hebt u een label aan uw fiets en gebruikt u uw fiets gewoon? Haal dan het label van uw fiets af en zorg dat deze goed geparkeerd staat. We verwijderen dan uw fiets niet.
Scooters en bromfietsen krijgen ook een label
De controle op parkeerregels en het opruimen gebeurt ook bij scooters en bromfietsen. Hierbij geldt dezelfde werkwijze als bij de fietsen.
Verwijderde (brom)fietsen en scooters ophalen
- Scooters en (brom)fietsen die zijn verwijderd, registreert de gemeente op de website www.verlorenofgevonden.nl, behalve als ze als gestolen zijn gemeld bij de politie. Kijk daarom eerst op die website of er een foto van uw eigendom staat.
- De verwijderde scooters en (brom)fietsen gaan naar het fietsdepot. U kunt alleen op afspraak uw scooter of (brom)fiets ophalen, op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00-12.00 uur. Het fietsdepot is op feestdagen gesloten.
- Om een afspraak te maken belt u tijdens openingstijden van het stadhuis het algemene nummer 140183.
- U hoeft niet te betalen om uw (brom)fiets of scooter op te halen. Neem wel uw identiteitsbewijs mee, en een bewijs dat u eigenaar bent. Dat kan een fietssleutel, framecertificaat of aankoopbewijs zijn.
Wat is een weesfiets?
Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte staat en al langere tijd niet meer is gebruikt. Weesfietsen zijn vaak nog in goede staat. Maar omdat ze er al zo lang staan, houden ze stallingsplekken bezet. Een weesfiets die blijft staan, wordt uiteindelijk een fietswrak.
Op het station mogen fietsen maximaal 28 dagen op 1 plek blijven staan.
Wat is een fietswrak?
Een fietswrak is een kapotte fiets. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het fietsframe staat nog in het rek. Fietswrakken houden stallingsplekken bezet en maken de omgeving rommelig.
Bezwaar maken
Bent u het niet eens met het weghalen van uw fiets/bromfiets of scooter? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dit moet binnen zes weken na de dag waarop de verwijdering van uw fiets, bromfiets of scooter bij u bekend is geworden. U richt het bezwaarschrift aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 108, 4200 AC Gorinchem. Zet op de envelop en in uw bezwaarschrift duidelijk: Bezwaarschrift.
U kunt het bezwaarschrift ook digitaal indienen via een webformulier Bezwaar maken. Let op: u heeft hiervoor uw DigiD nodig. In het webformulier vult u uw gegevens in en daarnaast voegt u een document toe waarin u het bezwaarschrift motiveert. Ook kunt u andere bijlagen toevoegen die van belang zijn voor uw bezwaarschrift.
Het besluit blijft gelden wanneer u een bezwaarschrift indient. Wanneer u dit wilt voorkomen, kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. U kunt het verzoek om een voorlopige voorziening ook digitaal met DigiD indienen bij de rechtbank via de website rechtspraak.
Regels en wetten
Het besluit van het college leest u in de bekendmakingen op de website van de overheid:
Contact
Heeft u vragen, bel dan het algemene nummer 140183.